עבירות צווארון לבן

מאת: עו"ד אלי שמעוני

עבירות צווארון לבן הינן סוג של עבירות פליליות אשר נעשות ע"י אנשי מקצוע מכובדים בעלי מעמד חברתי גבוה יחסית, במהלך עיסוקם המקצועי. בהעדר הגדרה משפטית מובהקת, זוהי ההגדרה המקובלת של עבירות אלו, כפי שניסח אותה הקרימינולוג האמריקאי אדווין סטרלנד בשנת 1939.
עבירות הצווארון הלבן הינן בדרך כלל עבירות כלכליות, אשר קשורות בשחיתות שלטונית, "קשרי הון-שלטון", נטילת שוחד, נטילת כספי הארגון תוך מעילה באמון, עבירות לגבי דיני ההגבלים העסקיים, כגון יצירת קרטל, עבירות לגבי דיני ניירות ערך, כגון ניצול מידע פנים, עבירות מס, עבירות מחשבים, וכד'.
מטבע הדברים, אין המדובר בעבריינים ואנשי פשע אשר מורגלים בביצוע עבירות הכרוכות באלימות כלשהי או ביתר המאפיינים הפליליים המקובלים, כי אם באנשים שהינם לכאורה נורמטיביים, "עובדי צווארון לבן", אשר ברובם עובדים בארגון כלשהו, ומבצעים את העבירות שלהם תוך כדי עבודתם בארגון ותוך ניצול מעמדם בו.
פרופ' קנת מן הגדיר את עבירות הצווארון הלבן כך: "עבירות שבאות לידי ביטוי בניצול משאבים מיוחדים, הכוונה למשרות, נכסים, השפעה  פוליטית, על מנת להפיק רווחים בלתי חוקיים תוך כדי שימוש באמצעי הסוואה והטעיה".
על מנת להמחיש את ההבדל בין ביצוע עבירת צווארון לבן לביצוע עבירה פלילית רגילה, ניקח לדוגמא עבירה של גניבת כספים באמצעות שימוש בנתונים של כרטיסי אשראי של אנשים אחרים. אם, למשל, העבריין הינו פקיד בנק אשר ניצל לרעה את מעמדו בבנק ואת גישתו לנתונים אלו – המדובר בעבירת צווארון לבן. אך אם המדובר באדם שסחט באיומים את הנתונים הללו מבעלי כרטיסי האשראי – המדובר בעבירה פלילית רגילה.

הקשיים לגבי עבירות צווארון לבן.

עיקר הקושי לגבי עבירות אלו, להבדיל מהעבירות הפליליות "הקלאסיות", קשור לאופי ולדרך ביצוע העבירות וכן לאופי ודרך אכיפת החוק לגבי אותן העבירות.
כך, לדוגמא, בחקירות עבירות צווארון לבן אין "זירת עבירה" (זירת אירוע) מוגדרת. בעוד שבחקירה פלילית רגילה, יש בד"כ את זירת ביצוע העבירה, אותה נהוג לעתים לגדר בסרט תוך מניעת כניסה של מי שאינו מורשה לכך, עבירות  צווארון לבן לרוב מבוצעות תוך כדי מעבר במספר מאוד של מקומות וזירות, לרבות בחו"ל, ותוך שימוש בחשבונות בנקים רבים ברחבי העולם, ועל כן קשה מאד יחסית לאסוף חומרי חקירה אודותן.
כמו כן, קיים קושי נוסף לגבי איתור המידע אודות עצם התרחשות העבירה, מאחר שמי ששולט על עצם המידע הנ"ל הוא לרוב העבריין עצמו. לדוגמא, כאשר מנכ"ל חברה מבצע עבירה על חוק ההגבלים העסקיים, מי ששולט על המידע ולרוב גם בעל יכולת ויכולת להסתיר אותו מעובדים אחרים הינו המנכ"ל בעצמו. ואם וככל שבכל זאת קיימים עובדים נוספים שיודעים על כך, אזי סביר להניח שהם לא ימהרו למסור מידע ולהגיש תלונה אודותיו, אם מתוך רצון להגן עליו ואם מתוך חשש שהוא יתנקם בהם. כך חולף זמן רב עד למועד התחלת החקירה, אם בכלל, דבר שמקשה רבות על התנהלותה. לעומת זאת, בעבירות פליליות רגילות, בד"כ לא נתקלים בקושי כזה. לדוגמא, כאשר מבוצעת עבירת אלימות, לרוב יודעים עליה סמוך למועד התרחשותה, וניתן להתחיל מיד לחקור.

מגמת החמרת הענישה בעבירות מסוג זה.

בשנים האחרונות לאור התגברות תופעת השחיתות השלטונית הנקשרת עם העבירות הכלכליות, קיימת מגמת החמרה בבתי המשפט של החמרה בכל הקשור לעבירות צווארון לבן.  כך, לדוגמא, קבע ביהמ"ש העליון במסגרת ע"פ 9788/03 מדינת ישראל נ' דוד גולן:
"חומרתה של עבריינות הצווארון הלבן, הגובלת לרוב במעשי שחיתות ובצע כסף, מתעצמת דווקא נוכח התופעה כי על פי רוב מבצעיה אינם באים מרקע של דוחק ומצוקה כלכלית-קיומית … היא באה דווקא ממקור של כח ושררה, תחכום והשכלה, ונכונות לנצל את חולשתו וחוסר האונים של הזולת כדי להאדיר כוח ועצמה כלכלית. תוצאותיה ההרסניות … והקלון הדבק במבצעיה מחייבים את בתי המשפט בהבעת מסר עונשי הולם אשר יבטא תכלית חברתית ברורה המבקשת למגר תופעות של ניצול כספי ציבור, שהופקדו בנאמנות בידי גורמים ציבוריים למטרות העשרת הפרט אגב מעשי עבירה".
הטיפול בעבירות הצווארון הלבן מצריך בקיאות ומיומנות רבה, ועל כן חשוב ומומלץ ביותר להתייעץ ולהיעזר בעו"ד מקצועי ומנוסה בתחום זה.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי וייצוג בבית המשפט של תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: