הסכם שותפות

מאת: עו"ד אלי שמעוני

ההחלטה על הקמתו של מיזם עסקי משותף תמיד משמחת. קבוצת אנשים הבוחרת להתאגד לשם הצלחתו של פרוייקט כלכלי שעשויה להשיא רווחים יפים, זו שעה של הרבה תקוות. שותפות היא אחת מצורות התאגדות הנפוצות והמוצלחות בישראל, אולם יחד עם זאת, שותפות יכולה להיות גם מסוכנת ומכאן חשיבותו של ליווי משפטי מקצועי ומנוסה. השאלה האם להתאגד כשותפות או כחברה בערבון מוגבל, הינה שאלה אקוטית לכל קבוצת אנשים אשר מעוניינים להתחיל את צעדיהם העסקיים כצוות. מרגע שהצוות המקים את המיזם העסקי החליט מהי צורת ההתאגדות המתאימה ביותר למיזם העסקי, כמובן תוך ייעוץ משפטי, יש לכך השפעות מהותיות לכל אורך חייו של העסק. ההשלכות על המיזם העסקי מתבטאות בניהול היומיומי של העסק מרגע הקמתו ועד הרגע בו הוא, חלילה, נסגר. ישנם יתרונות רבים בהתאגדות כשותפות, אולם יחד עם היתרונות ישנם גם לא מעט חסרונות, לכן מומלץ לפני שחותמים על הסכם שותפות לקחת בחשבון מספר פרטים חיוניים.

ההתאגדות כשותפות מוסדרת בפקודת השותפויות.

בניגוד לחברה בע"מ, אשר מוסדרת בחוק החברות (שנחשב מתקדם ומקיף), השותפות מוסדרת בפקודת השותפויות. פקודת השותפויות הינה פקודה מיושנת ומסורבלת, היא מכילה המון סעיפים עמומים המשאירים מקום רב לפרשנות. הפקודה קיימת עוד מתקופת המנדט הבריטי ועברה שינויים ספורים עד כה.

הסכם שותפות עם מספר שותפים מוגבל.

סעיף 3 לפקודת השותפויות קובע הגבלה של 20 שותפים לשותפות (למעט שותפות של עו"ד ורואי חשבון שלהם מתאפשר להכיל יותר שותפים). חברה בע"מ לעומת זאת אינה מוגבלת במספר החברים בה, והיא יכולה להנפיק מניות כאוות נפשה. כמובן, שזהו חסרון משמעותי ביותר, כאשר מדובר בהתאגדות גדולה של אנשים המעוניינים להיות חלק מהמיזם.

שותף לכל החיים, לכן חשוב לעשות זאת במסגרת הסכם שותפות.

כאשר שותפים חותמים על הסכם שותפות, הם צריכים להיות מודעים שחתימה על ההסכם קושרת אותם אחד לשני לכל אורך חייו של העסק. בניגוד לחברה בע"מ, בה כשבעל מניות מעוניין לפרוש מבעלות החברה, הוא יכול למכור או להעביר את מניותיו לאדם אחר, בשותפות זה לא כך. בשותפות, ישנה חובה של השותף המעוניין למכור את חלקו בשותפות להציע לשאר השותפים את חלקו או להשיג את אישורם על מנת להעביר את חלקו לאדם אחר. פרישה משותפות הינה עסק מאוד מסורבל, והשותף יכול למצוא את עצמו קשור לשותפות שהוא לא מעוניין בה בכלל. לכן, כדי להימנע ממצבים מסוג זה, מומלץ לכלול בהסכם השותפות סעיפים המסדירים את כל ענייני הפרישה ופירוק השותפות.

פשיטת רגל וחובות במסגרת שותפות.

הרישום של חברה כחברה בע"מ, מעניק לבעלי המניות שלה את "הגנת המסך התאגידי". כלומר, אם החברה פושטת את הרגל, בעלי המניות של החברה יכולים להפסיד רק את סכומי הכסף אותם השקיעו מראש בחברה. אין לנושי החברה את האפשרות לעקל לבעלי המניות את הרכוש האישי. במקרה של שותפות, הגנה זו ממילא לא מתקיימת. יתרה מכך, במקרים מסוימים יכולים השותפים למצוא את עצמם נושאים בחובות של שותף סורר. היעדר ההגנה של "המסך התאגידי" מאפשרת לנושי החברה להגיע אף לרכושם האישי של השותפים.

לסיכום, ההתאגדות בצורה של שותפות יכולה להיות מועילה ויעילה. השותפות מאפשרת לקבוצת אנשים לפעול במשותף כדי לקדם מיזם כלכלי משותף, אולם כדאי לזכור שיש לא מעט חסרונות. עו"ד מקצועי אשר מתמחה בתחום התאגידים במדינת ישראל, יכול למזער את ההשפעה של החסרונות הללו, ובחלק מהמקרים אף להפוך את החסרונות ליתרונות. אבל, כאמור, הכל לגוף העניין ואין בנקודות אלה משום תחליף לייעוץ וליווי משפטי של עורך דין הבקיא בתחום המסחרי בפרט ובדיני תאגידים וחברות בפרט.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי וייצוג בבית המשפט של תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: