ירושה ללא צוואה

מאת: עו"ד אלי שמעוני

חוק הירושה, התשכ"ה-1965, קובע כיצד יחולק עזבונו של אדם אשר נפטר מבלי שהשאיר אחריו צוואה בו הוא מצווה כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. מצב דברים זה מכונה "ירושה על פי דין", כלומר ירושה על פי החוק. החוק קובע מה יהיו היורשים וכיצד הרכוש יתחלק ביניהם. ירושה ללא צוואה היא מקרה בו נפטר אדם מקרבה ראשונה שלכם, מבלי שכתב צוואה, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין המתמחה בתחום הצוואות והירושות, בכדי לבדוק האם אתם זכאים לחלק מהעיזבון.

סדר ההורשה.

כאשר למנוח יש בן זוג וילדים הם יהיו יורשיו. בן הזוג (או בת הזוג) יירשו חצי מעיזבונו של הנפטר וילדיו יתחלקו באופן שווה בחצי הנותר. כאשר לאדם שנפטר היה בן זוג אך לא היו לו ילדים והוריו עדין בחיים תתחלק הירושה כך שבן הזוג יזכה לחצי מהרכוש והורי הנפטר לחצי השני. במידה והוריו אינם בחיים הירושה תתחלק בין בן הזוג (מחצית הירושה) לאחים של הנפטר (מחצית הירושה). חשוב לציין שחפצים ששימשו את משק הבית של הנפטר ובן הזוג (כולל מכונית) יועברו במלואם לחזקתו של בן הזוג. כמובן שבמידה ולנפטר היה בן זוג אך הוא לא הותיר אחריו לא ילדים, לא הורים ולא אחים, בן הזוג יזכה בכל הירושה. במידה ולנפטר ילדים אך אין לו בן זוג, הירושה תתחלק באופן שווה בין כל ילדיו. חשוב לציין שאם למנוח ילד שנפטר לפניו, חלקו של הילד בירושה עובר לילדיו –כלומר לנכדיו של המנוח. כאשר לנפטר אין בן זוג או ילדים תתחלק הירושה בין הוריו לאחיו. במקרה שלנפטר אין הורים, אחים, בן זוג או ילדים הירושה תועבר להורי הוריו ולצאצאיהם. כאשר אין יורשים כלל, הירושה עוברת לניהול של האפוטרופוס הכללי ואם אכן אין לה דורשים, היא תועבר למדינה.

ירושה ללא צוואה – צו ירושה.

בכדי להתחיל את הליך חלוקת הירושה של אדם שנפטר ללא צוואה יש להגיש בקשה לרשם הירושות לקבלת צו ירושה. צו ירושה קובע באופן רשמי מיהם יורשיו של המנוח על פי הדין. מומלץ להסתייע בעורך דין בעת הגשת בקשה לצו ירושה, כך תוכלו להיות בטוחים שהגשתם את כל המסמכים הנדרשים לקבלת הצו. צו הירושה מאפשר ליורשים להעביר את הרכוש של המנוח על שמם (נדל"ן, כספים בבנק וכיוצא בזה). במידה וישנה מחלוקת או חוסר בהירות לגבי השאלה מי הם היורשים על פי דין, יועבר הדיון בצו הירושה מרשם הירושות לבית המשפט לענייני משפחה לצורך הכרעה. כמובן שאם ניתן צו ירושה על בסיס נתונים חלקיים או שקריים ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני בבקשה לבטלו. כך בחודש אפריל 2015 פסק בית הדין הרבני האזורי בחיפה כי יש לבטל צו ירושה שהוצא על ידי אחייניו של אדם שנפטר, בטענה שאין לו ילדים ולכן הם יורשיו על פי הדין. בית הדין קבע כי הוכח שהמבקש הינו בנו של המנוח ועל כן צו הירושה מבוטל כי הוא יורשו על פי הדין. בנוסף קבע בית הדין הרבני כי יש להעביר את המקרה לחקירת משטרה בשל ההצהרות הכוזבות של אחייני המנוח כי אין לו ילדים (תיק 873294/1 פלוני נ' פלונים).

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: