הוצאת דיבה בעבודה

מאת: עו"ד אלי שמעוני

כאשר עוסקים בהוצאת דיבה ולשון הרע בעבודה יש להבחין בין שני מקרים. כאשר מדובר בהוצאת דיבה שאינה קשורה ליחסי העבודה בין העובד לבין המעסיק או בין העובדים לבין עצמם, מדובר בתביעת לשון הרע רגילה שתדון בבתי המשפט האזרחיים (שלום ומחוזי). כאשר הוצאת הדיבה הקשורה ליחסי העבודה, בין אם מדובר בהתייחסות לכישורי העבודה, ובין אם מדובר בהוצאת דיבה בעבודה שנעשתה בהקשר של יחסי העבודה, הדיון בתביעה יתקיים בבתי הדין לעבודה שמתמחים בתביעות בנוגע ליחסי עבודה. מומלץ להיוועץ עם עורך דין הבקיא בתחום שיוכל לבחון את המקרה ולהמליץ היכן נכון יהיה להגיש את התביעה.

העברת ביקורת בנוגע לכישוריו ויכולותיו המקצועיות של העובד.

העברת ביקורת עניינית על כישוריו ותפקודו של עובד, בין אם נעשתה על ידי המעביד ובין אם על ידי עובד אחר, לא תחשב בדרך כלל ללשון הרע. ככל שהביקורת אינה שקרית ונועדה לשפר ולקדם את תפקוד העבודה ואת תפקודו של מקום העבודה כולו לא ניתן לראות בביקורת הוצאת דיבה. ביקורת לצרכי שיפור הליכי העבודה, או אף ביקורת עניינית שנמסרת תוך כדי הליך פיטורים הן חלק מהתנהלות תקינה של מקום עבודה. לעומת זאת, כאשר הביקורת היא שקרית או נעשית רק על מנת לפגוע ולבזות את העובד היא תחשב ללשון הרע וניתן יהיה לתבוע פיצויים בגינה. כך לדוגמא, בחודש מרץ 2015  פסק בית הדין לעבודה בבאר שבע, 25,000 ₪ פיצויים בגין לשון הרע במקרה של לשון הרע בעבודה. מדובר בעבודת אשר כונתה במייל שנשלח על ידי הממונה עליה לבעלי תפקידים בחברה "נוכלת" ו"ערמומית". בית הדין לעבודה קבע ששימוש בביטויים אלו לא יכול להיחשב כהבעת דעה לגיטימית על העובדת. בנוסף קבע בית הדין כי לא ניתן לטעון שביטויים אלו נאמרו בתום לב וללא כוונה לפגוע בשם הטוב של העובדת (ס"ע 48758-07/11 ליטב ג'וס ועקנין ואח' נ' מרמנת ארגון וניהול פרויקטים בע"מ ואח').

העברת חוות דעת שלילית למעסיק פוטנציאלי.

פעמים רבות פונים מעסיקים פוטנציאליים של אדם למעסיקיו הקודמים בבקשה לקבלת חוות דעת. עולה השאלה, האם כאשר מעסיק לשעבר מספק חוות דעת שלילית על העובד ניתן לתבוע אותו בגין לשון הרע. התשובה לשאלה טמונה בתוכן חוות הדעת. כל עוד חוות הדעת כוללת מידע אמיתי ונכון שרלבנטי למעסיק העתידי ומועבר רק אליו, היא לא תחשב כלשון הרע. זאת, גם אם המידע מציג את העובד בצורה שלילית ואף פוגע בסיכוייו להתקבל לעבודה. הסיבה לכך היא שקיים אינטרס ציבורי שמעסיקים יוכלו לתת חוות דעת אמתיות וכנות מבלי לחשוש מתביעות לשון הרע. יחד עם זאת, אם חוות הדעת כללה שקרים ומידע לא רלבנטי מדובר בלשון הרע לכל דבר ועניין וניתן יהיה להגיש בגין חוות הדעת תביעה לפיצויים.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

 

 

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: