קניין רוחני, כיצד מגדירים? הדרכים להגנתו?

מאת: עו"ד אלי שמעוני

קניין רוחני מבטא את כל הזכויות השונות אשר אינן מוחשיות כמו: זכויות יוצרים, סימני מסחר, פטנטים, מדגמים, זכויות מטפחים, כינויי מקור ועוד… דיני הקניין הרוחני נועדו להבטיח קיום תמריץ להמצאות, ליצירות ולחידוש. כל זאת ע"י תגמול עבור השקעה בבנית מוניטין, עיצוב, פיתוח וקידמה. תמריץ זה יבטיח את הנאת הכלל מחדשנות זו ולכן כערך ציבורי המחוקק מעוניין להניע חדשנות ע"י תגמול ראוי.

אם דיני הקניין "הרגילים" עוסקים בנכסים מוחשיים כגון: מקרקעין (דירה, קרקע לבנייה), מטלטלין (מכונית, סחורה ועוד…), הקניין הרוחני עוסק בעניינים אשר אינטלקטואל האדם מפיק כמו: יצירות שונות (מוסיקה, שירים, ספר, מאמר, ציור תמונה ועוד..) או סימן מסחרי (לוגו, או שם מותג), מדגם (עיצוב מוצר) ופטנט (המצאה). כל אלה הינם פרי יצירתו של האדם.

קניין רוחני בלא מעט מקרים מגדיר את רמת החדשנות של החברה או העסק, ובמקרים רבים הקניין הרוחני הוא הנכס המרכזי של החברה. כך שההגנה עליו היא עניין קריטי לקיום החברה. לכן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום.

ניתן לרשום חלק מזכויות הקניין הרוחני, ואף הזכות לעיתים מוקנית מעצם הרישום. חלק אחר של זכויות אלו אינן ניתנות לרישום (כמו זכויות יוצרים) אך ניתן לפרסם אותן בצורה כזו כך שיוכח מעל לכל ספק בעל הזכויות בהן.

זכויות קניין רוחני אשר ניתן לרשום:

חשוב להדגיש כי במקרים אלו (כמעט בכולם), רישום הזכויות הן הכרח על מנת לנכס אותן.
פטנט – המצאה, שהיא חדשה (לא פורסמה בשום מקום בעולם), מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות תעשייתית.
סימן מסחר – לוגו או סימן אחר המזהה יצרן. סימן מסחר מגן על מוניטין של יצרן שעמל זמן רב להבדיל מוצריו ממתחריו. עוד בא להגן סימן מסחר מהטעית הציבור ברכישת מוצרים דומים.
מדגם רשום הוא עיצובו של מוצר.
זכויות מטפחים הן זכויות מטפחים בזני צמחים.
כינוי מקור מגן על שמות מקומות וציונים גאוגרפים.

זכויות אשר לא ניתן לרשום:

זכויות יוצרים – כמו לחן, ספרים וטקסטים כתובים, פיסול, צילום, תכנות, וידאו, קולנוע.
זכויות מבצעים – זמרים, מפיקים, מעבדים, קריינים, שדרים, נגנים.
סוד מסחרי – מידע עסקי שאינו נחלת הכלל ושאינו ניתן לגילוי בנקל על ידי אחרים. נדרשת השקעה סבירה כדי לשמור על הסוד.

לכל זכות המוזכרת לעיל, קיימים כללים שונים לתחולתה והגנתה.

התחומים בהם משרדינו עוסק: מסחר אלקטרוני, קניין רוחני (סימני מסחר, זכויות יוצרים), פגיעה בפרטיות, לשון הרע, הסכמי משתמש ומדיניות פרטיות.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי, ייצוג בבית המשפט של תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: